Historie

De geschiedenis van de HV KRAS/Volendam

Eind 1961, begin 1962 waren er wat meisjes/dames die samen wilden handballen, of althans iets wat daar op leek wilden proberen te beoefenen. Het groepje bestond uit zo'n 6 meiden, en 3 maanden later waren dat er ongeveer 10. In 1963 werd officieel de Handbalvereniging Volendam opgericht.

In die tijd speelde men nog 's zomers 11-handbal. Dat wil zeggen: vijf verdedigers en vijf aanvallers plus een keeper. Je moest dus rennen voor je leven, en wanneer je iemand in je team had die hard kon gooien, was je bij voorbaat al winnaar met zo'n groot voetbaldoel. De belijning was natuurlijk wel anders dan bij een voetbalveld en hiervoor had men de volgende oplossing bedacht: kilometers wit band die, met pennen in de grond, de cirkel, enz. moesten aangeven.

's Winters werden de wedstrijden in de zaal gespeeld. Volendam speelde al haar thuis- en uitwedstrijden in Amsterdam in de oude Rai. Dit gebeurde tot 1972, tot aan de komst van sporthal De Seinpaal in oktober van dat jaar. In deze hal speelde men haar thuiswedstrijden tot aan 2009 toen de Sporthal Opperdam onze thuisbasis werd. Inmiddels waren er ook wat heren die belangstelling hadden voor de handbalsport en langzaam maar zeker kwamen er jeugdleden bij en begon het op een echte vereniging te lijken.

In 1968 kwam er eindelijk een eigen veld met bouwketen, en was het begrip kleedkamer geboren. Rond 1970-1971 besloot de handbalbond dat men ook buiten, net als in het zaalseizoen, 7-handbal ging spelen. Dit was veel attractiever dan 11-handbal. In de periode hierna is H.V. Volendam langzaam maar zeker uitgegroeid tot een volwaardige vereniging in handballend Nederland. Het hoogtepunt was voor die tijd wel het Nederlands Kampioenschap veldhandbal in 1979 waar onze heren de eerste plaats behaalden.

In de jaren tachtig hebben de heren van Volendam het weten te schoppen tot de eerste divisie en zij waren daar ook niet meer uit te denken. Begin jaren negentig ontliepen de heren echter telkens weer ternauwernood degradatie en hier kwam halverwege de jaren negentig verandering in. Door de komst van een aantal spelers (Claus Veerman, Marcel Metz, Ruud v.d. Broeck, Pim Ligthart en Jhonny Greven) werd de weg naar boven ingeslagen.
In 1997 werd het kampioenschap een feit en mochten de heren het in de ere-divisie gaan proberen. Dit was echter van korte duur en binnen de kortste keren speelden ze weer eerste divisie. In 2000 promoveerden zij opnieuw en men was er van overtuigd dat H.V. Volendam een blijvertje zou worden in deze ere-divisie.

Noodlot

Het noodlot sloeg echter toe en op 01-01-2001 waren er veel spelers betrokken bij de nieuwjaarsbrand in café het Hemeltje. Handbal kwam voor de meeste spelers niet meer op de eerste plaats te staan en het N.H.V. respecteerde de beslissing van H.V. Volendam om een jaartje uit de competitie te stappen en het volgende seizoen opnieuw te starten.

Seizoen 2002 werd met argusogen bekeken en aan het eind van de competitie had Volendam slechts een paar punten tekort om de kampioenspoule te halen! Een prestatie van formaat waar vooraf weinig mensen van hadden kunnen dromen. Er volgde een wisseling van trainer waarbij trainer George van Noesel voor het seizoen 2003 werd vervangen door Oleg Boiko. Deze wisseling moest zorgen voor de verdere ontwikkeling van het team. Ondanks het feit dat Boiko tot beste trainer werd uitgeroepen vanwege de topprestaties van het team besloot de club voor het volgende seizoen (2004) verder te gaan met een nieuwe trainer Peter Portengen, die toen nog actief was als trainer bij E&O uit Emmen.

Begin 2004 nam het bestuur van HV KRAS/Volendam nog een bijzondere stap. Ze namen een ex-professioneel basketballer en afgestuurd Sportmanager aan (Joost Ooms) die als taak kreeg de club te moderniseren. Hij schreef het businessplan 2004-2010 en hij kreeg in de geleidelijk de dagelijkse organisatorische en technische leiding van de club.  

Landelijke successen

De eerste echte grote landelijke successen werden gerealiseerd tijdens het seizoen 2005 toen het eerste Heren team, o.l.v. Peter Portengen voor het eerst in de geschiedenis Kampioen van Nederland werd ten koste van Tachos uit Waalwijk. Het succes werd groots gevierd in het dorp toen de rondrit op de dijk werd gehouden (+/- 5000 uitzinnige fans). Portengen's successen duurde voort in 2006 en 2007. Dit mede ook door de terugkeer van Marco Beers en de komst van international Patrick Kersten. Portengen en zijn ploeg in wonnen de jaren '04 - '06 driemaal het landkampioenschap; tweemaal de NHV beker; tweemaal de Supercup en werd er voor de eerste maal in de geschiedenis een Europacup wedstrijd gewonnen. Tijdens deze vette jaren werd zelfs 64 op een volgende wedstrijden niet verloren; Volendam was duidelijk de sterkste ploeg van Nederland.

Zelfs met alle successen gingen Portengen en Volendam toch uit elkaar rond eind 2007; m.n. i.v.m. een verschil in inzicht over de toekomst van de club. Gelijk werd Maurice Canton voor 2-jaar aangetrokken. Canton kreeg de leiding over de selectie en kreeg de taak de jeugdopleiding van KRAS/Volendam op te zetten. In de jaren Canton werd Volendam 2e en 4e in de eredivisie en won eenmaal de NHV beker. Ook werd de A-jeugd van Volendam kampioen van Nederland. Het bestuur ontving in 2008 de 2e prijs "Sportbestuur van het Jaar".

In het seizoen 2009 koos het management voor een richting en een nieuwe trainer in de persoon van Martin Vlijm (de succestrainer van de Limburg Wilddogs). Dit bleek een gouden zet want Volendam won gelijk de SuperCup, bereikte de 3e ronde Europacup, won de Beneliga, NHV Beker en ook het kampioenschap van Nederland ten kostte van E&O. 

Maatschappelijk

Naast het sportieve succes was de club tegelijkertijd bezig met een reorganisatie (m.b.v. Atos Consultancy). Het bestuur en management zagen vele kansen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook was er een basis gedachte dat ons vrijwilligersbestel breder inzetbaar zou moeten kunnen zijn voor de gemeenschap. Het draagvlak voor de reorganisatie en met name de visie erachter was enorm onder de leden en toen Ooms 'kostteloos' voor de Gemeente Edam/Volendam de Buurt, Onderwijs en Sport subsidie binnenhaalde was de eerste volwassenen stap alweer gemaakt. De gemeente stelde KRAS/Volendam de vraag om als eerste handbalclub in Nederland uitvoering te geven aan het reeds binnengehaalde BOS subsidie. In februari 2009 werd Sport-koepel opgericht. In deze stichting werken nog steeds zeer bekwame en sportminded mensen die de gemeenschap aan het bewegen krijgen en houden, ook in de handbalsport. Sport-koepel en HV KRAS/Volendam delen hetzelfde kantoor dat onder leiding staat van Ooms.   

In augustus 2009 werd opnieuw een mijlpaal bereikt. De overstap naar een nieuwe clubaccomodatie "Sporthal Opperdam". 10 jaar eerder was het bestuur gestart met een lobby voor een nieuwe accomdodatie omdat het oude "Gouwtje" niet meer voldeed. Met name bestuurslid Jaap Schilder "de Bok" zette zich in voor de nieuwe accomodatie... en dus met succes. De club kreeg tevens de beheerscontracten en exploitatierechten van de kantines van de Seinpaal en Opperdam. Het bedrijfsbureau verhuisde ook naar de Opperdam en is daar nog steeds. Hiermee kregen de 350 leden en +/-130 vrijwilligers eindelijk een nieuwe thuishonk.  

Voor het seizoen 2010 waren de sportieve verwachtingen toren hoog. Vlijm en Volendam bleken opnieuw een goede combinatie te zijn. De ploeg won voor de 4e maal de Supercup, bereikte de 3e ronde van de Europacup ten kostte van Maccabi Rishon le Zion uit Tel Aviv, Israel; won de 2e keer de Beneluxliga in een volgepakt sporthal in Antwerpen; en won voor de 5e maal in de geschiedenis het Nederlands kampioenschap ten koste van de Limburg Lions.  

In 2010 werd het bedrijfsbureau van Sport-koepel en de HV fysiek losgekoppeld om de effectiviteit te verhogen van beide organisaties en werd de Combinatie Functie opdracht gerealiseerd. Een samenwerkingsverband werd geiniteerd door HV KRAS/Volendam met FC Volendam. De gedachtegoed was met name om samen op te trekken en elkaar te versterken op diverse gebieden. Eind 2010 werd Turnvereniging Mauritius ook toegevoegd aan de samenwerkingsverband. Direct werd een idee uitgewerkt en gerealiseerd de Don Bosco "Topsportklassen". Alle talenten van KRAS/Volendam, FC Volendam en Mauritius met een VMBO, HAVO of VWO advies worden gebundeld in sportklassen. Deze ontstane "mengklassen" VMBO - HAVO en HAVO-VWO van de eerste en tweede leerjaren krijgen 1 uur extra gym in totaal 4 per week. 2 ervan worden gegeven door de toptrainers van de samenwerkende clubs.
  
Hiernaast heeft HV KRAS/Volendam de samenwerking geinitieerd Tophandbal Noord Holland, waar KRAS/Volendam, Fiqas/Aalsmeer, Kiddy World/SEW en VOC Amsterdam samenwerken op diverse gebieden. Ook ondersteund de club de Handbalschool Noord Holland waarin de top 30 jongens en top 30 meiden van Noord Holland in trainen. Het bureau van de Handbalschool Noord Holland is gehaald naar de Sporthal Opperdam; de club heeft de bemiddeling gedaan met betrekking tot de fusie tussen de HS-NH en de afdeling Noord Holland Noord en Afdeling Midden Nederland.

Het successeizoen 2011-2012

In de planning van de club is gezocht naar een professionalisering van de commericiele tak van de HV. Hiervoor is Handbal international Matthijs Vink aangesteld in combinatie met speler van HV KRAS/Volendam. Op 24 september 2011 heeft KRAS/Volendam voor de 5e maal de NHV Super Cup gewonnen. De wedstrijd werd gespeeld tegen Kremer Hurry Up en werd gewonnen met 28 - 25. In de Europacup 2e ronde werd handbal grootmacht HBC Nantes uit Frankrijk geloot en ervan verloren. Nantes haalt uiteindelijk de halve finales van het Europacup toernooi.

Op 4 maart 2012 wonnen de handballers van KRAS/Volendam voor de derde keer op rij de BeNeLuxliga. Na winst in Luxemburg, Antwerpen, werd de derde zege behaalt in de eigen uitverkochte Sporthal Opperdam in Volendam. In de finale werd de Belgische kampioen Initia Hasselt met overtuigende cijfers verslagen 30-24.

Op 17 mei 2012 won HV KRAS/Volendam in de Topsporthal te Almere van Fiqas/Aalsmeer met 27-19 voor de 5e maal in de geschiedenis de NHV Beker.
De Best of 3 serie van 2012 is één dat niet snel meer vergeten zal worden voor de gelukkigen die de serie mee gemaakt hebben. KRAS/Volendam speelde tegen de Limburg Lions 3 maal voor 1200+ toeschouwers, maar ook twee maal voor 2.000.000+ televisie kijkers. Zij waren allen getuigen van de uiteindelijk winst in de serie van HV KRAS/Volendam: 2-1. De laatste prijs betekende ook het vertrek van de succestrainer Martin Vlijm die vervangen werd door record international Mark Schmetz. Ook werd afscheid genomen van good old Barry Koenders een van de meest succesvolle spelers uit de geschiedenis van de club.

Tijdperk 'Schmetz'

Het eerste seizoen onder trainer Mark Schmetz werd uiterst succesvol. Schmetz probeerde veel jeugd in te passen. Het seizoen begon met een uitstekende Europese prestatie. KRAS/Volendam speelde mee in de EHF cup en versloeg het Zwitserse SV Bern Muri thuis met 26-23 en daarna uit met 18-25. Een prestatie van formaat. In de tweede ronde werd het gekoppeld aan het Slowaakse RK Cimos Koper. Thuis werd nipt verloren met 31-32, maar met die eindstand was er nog zeker niets beslist. In een kolkende ambiance in Slowakije gaven de Volendammers in de return uitstekend partij. Maar na de 25-27 eindstand zat het toernooi erop. Wel kon het team van Schmetz met opgeheven hoofd het Europese toneel verlaten. Later dat seizoen behaalden de Volendammers de Final Four van de Beneluxliga. Daarin versloeg het Hasselt met 23-26, waarna Achilles Bocholt wachtte in de finale. Dit keer greep het naast een prijs: de Belgon wonnen met 35-29. Wel grepen de Volendammers ten koste van OCI-Lions de titel en de beker. In de bekerfinale won het met 27-28. Ook de best-off-three voor de finale om het landskampioenschap was bloedstollend. Na de 24-22 overwinning in de eerste wedstrijd in Volendam, won Lions de tweede confrontatie met 26-23. Een beslissingsduel moest eraan te pas komen. Deze werd door de Volendammers met 28-24 gewonnen, de vierde op rij. Daarmee plaatse KRAS/Volendam zich tevens voor de kwalificatieronde van de Champions League.

Het seizoen 2013-2014 begon met een trip naar Porto, waar KRAS/Volendam het opnam tegen het Roemeense Constanta en het Noorse Helverum. Het zou een leerzame trip worden, waarin de Volendammers écht kennismaakten met tophandbal. De wedstrijden werden met 34-25 en 24-32 verloren. Volendam stroomde door naar de kwalificatieronde van de EHF Cup, waarin het Sporting CP trof. Maar ook de Portugezen bleken een maatje te groot: 30-18 en 32-35. In de Beneluxliga eindigde Volendam eerste in de groep en nam zo deel aan de Final Four. Hierin werd het in de halve finale na verlenging uitgeschakeld door OCI-Lions (30-35), waarna ook Bocholt in de troostfinale de sterkste was (31-28). In strijd om het landskampioenschap, dat dit seizoen over een halve (twee wedstrijden) en een hele finale ging (drie wedstrijden). KRAS/Volendam won in de eerste wedstrijd in de halve finale zeer overtuigend van en bij OCI-Lions met 24-26. In de return gaven de Volendammers in de slotfase alles uit hangen. De Limburgers gooiden in de slotseconden de 23-26 binnen, een goal die goed was voor een finaleplaats. De titel ging uiteindelijk naar Bevo. Wel was de beker weer voor Volendam. In Almere nam de ploeg revanche op Lions door met 22-27 te winnen. Een wedstrijd die in het teken stond van de afzwaaiende Niels Reijgersberg, Tom Schilder, Jasper Snijders, Jasper Adams, Jan Kes, Simon Molenaar en Jeroen Hemmes.

Voor het eerst sinds lange tijd kende KRAS/Volendam in het seizoen 2014-2015 een periode van prijzendroogte. Volendam acteerde in de eerste ronde van de EHF Cup tegen het Slowaakse HK Topolcany. Thuis werd het 23-23 waarna er uit met 29-32 verloren werd, ondanks een prima wedstrijd. Dit seizoen was tevens het begin van de vernieuwde versie van de Beneluxliga: de BENE-League. Volendam wist zich met een zesde plaats niet te kwalificeren voor de Final Four. Op miraculeuze wijze behaalden de Volendammers ook dit seizoen de finale van de beker en het landskampioenschap. Lions was in de bekerfinale de sterkste: 29-25. Onnodig verloren de oranjehemden daarna de eerste wedstrijd in Limburg voor de landstitel met 29-28. In een sfeervolle Opperdam, waarbij alle ingrediënten aanwezig waren om Lions in elk geval die dag van de titel te houden, grepen de Limburgers voor het eerst in de geschiedenis het kampioenschap. Het werd 28-34.

Met een nog meer uitgedunde groep (Joey Duin en Martijn Cappel zwaaiden af) en aangevuld met gerichte aanwinsten als Dennis Schellekens en Jan Josef en de talentvolle Dani Baijens, begonnen de Volendammers het seizoen 2015-2016 met een succesvolle Europese ronde in de EHF Cup. HC Lovcen Cetintje uit Montenegro werd over twee wedstrijden in Volendam (Lovcen zag ervan af om de thuiswedstrijd te spelen in eigen land) verslagen met 18-30 en 34-23. In die wedstrijden maakte onder andere Volendammer Rick Zwarthoed zijn debuut voor KRAS/Volendam. SKA Minsk was in de volgende ronde de sterkste. Na een 25-32 thuisnederlaag ging de ploeg in Wit-Rusland in een gigantische (ijshockey)sporthal met een capaciteit van zo’n tienduizend personen onderuit met 32-30. Daarna was er wél succes: Volendam pakte de Supercup door bij en van OCI-Lions te winnen met 24-23. Een regelrechte stunt. Later dat seizoen kenden de Volendammers ook enkele pijnlijke nederlagen en wist het team van Schmetz niet door te dringen tot de Final Four of de finales om de landstitel of de beker. KRAS/Volendam was heel dichtbij plaatsing voor de bekerfinale, maar in de halve eindstrijd was Lions na verlenging met miniem verschil de sterkste: 34-35.

Piotr Konitz

De ervaren trainer Piotr Konitz is voor het seizoen 2016-2017 aangesteld als nieuwe coach van KRAS/Volendam. De jonge Volendammers kenden een fantastische vuurdoop in Frankrijk, waarin er tegen de Franse topclub Chambéry werd gespeeld. Logischerwijs zegevierden de Fransen over twee wedstrijden: 31-23 en 16-36. Wel kende het team gedurende het seizoen veel blessuregevallen. Maurits van Buren raakte tegen Chambéry ernstig geblesseerd aan zijn knie, terwijl ook Diego Jacobs lang uit de roulatie zijn. Maar ook andere grote en minder grote pijntjes speelde het team parten, waardoor onder andere Tom Schilder zijn rentree maakte bij KRAS/Volendam. Een moment dat veel mooie herinneringen met zich meedroeg.