Handbal spreekbeurt

Hieronder vind je een bruikbare werkstuk/ spreekbeurt over Handbal


 

Handbal mijn sport:

Ik hou mijn spreekbeurt over handbal omdat ik zelf aan deze sport doe en ik het een mooie sport vind.
Ik ga het vandaag hebben over wat handbal precies inhoudt, de leeftijdsindeling, de wedstrijden, de spelregels, het veld, het NHV en HV KRAS/Volendam; waar ik speel.

Wat houd handbal nou precies in?


Vroeger werd het handbal genoemd omdat de bal alleen maar met de bal gespeeld mocht worden en omdat je het met je hand doet. Tegenwoordig mag je ook koppen, maar nog altijd niet voetballen.
Handbal is een hele snelle, technische en harde sport. Je moet veel gebruik maken van je lichaam. De sport vraagt veel doorzettingsvermogen en de wil om een prestatie te leveren. Handbal is veel harder dan voetbal. Je moet dan ook sterk en tegen een stootje kunnen. Bij dameshandbal gaat het vaak om je techniek en slimheid waarover je beschikt en bij herenhandbal om vakker om je lengte, snelheid en de kracht.

De leeftijdsindeling

Al vanaf 5 jaar kun je handballen, dit heet kabouter handbal. Dit kun je vergelijken met kleutergym. Er wordt op een speelse manier kennis gemaakt met handbal. Deze vorm wordt dan ook ‘meer spel dan sport’ genoemd. Jongens en meisjes sporten dan door elkaar.
Na de kabouters ga je naar de mini’s of E-jeugd, dit is hetzelfde maar iedere vereniging noemt het anders. Hier sport je ook met jongens en meisjes door elkaar. Hier wordt veel tijd besteed aan het leren van de spelregels. Er worden nog geen competitiewedstrijden gespeeld maar er worden af en toe toernooien georganiseerd zodat ze tegen leeftijdsgenoten kunnen handballen. Ze spelen op een klein veld en de doelen zijn ook kleiner dan normaal.
Na de E-jeugd ga je naar de D-jeugd. Op deze leeftijd speel je al wedstrijden in competitievorm. Je kunt kiezen om op een groot of een klein veld te spelen, en of je nog gemengd speelt. Vanaf 10 jaar ga je naar de C-jeugd. Hier speel je op een groot veld en met een groot doel. Je gaat nu ook vaker trainen. Je moet iedere zondag een wedstrijd spelen, behalve als er een christelijke club in de competitie speelt; dan speel je op zaterdagavond je wedstrijden. Met 13 jaar ga je naar de B-jeugd en met 15 jaar ga je naar de A-jeugd. Bij deze twee leeftijdscategorieën geldt hetzelfde als bij de C-jeugd. Na de A-jeugd ga je naar de senioren. Voor de senioren moet je 18 zijn.

De competitie

In de zaal, bij de D en C-jeugd speel je in de afdeling wedstrijden, dit geldt voor alle teams. Mijn vereniging behoort tot de Afdeling Midden Nederland. In deze competities zitten vaak 6 tot 8 teams in een poule.
Bij de B en A-jeugd spelen alleen alle eerste teams niet in de afdeling, maar in de jeugddivisie. Dit is het hoogste niveau wat je als jeugdspeler kunt halen in competitieverband. In deze competitie zitten minimaal 10 teams, dit jaar waren twee teams uit de competitie gestapt, wij waren dus maar met 8 teams. Er zijn zowel bij de B als de A vier jeugddivisies in Nederland. De kampioenen spelen onderling om het Nederlands Kampioenschap zaalhandbal en nummer laatst gedegradeerd naar de afdelingscompetitie. Vorig jaar hebben de B-jongens van HV KRAS/Volendam de landskampioenschap gewonnen. 

Er is ook een buitencompetitie. In de buiten competitie speel je alleen in de afdeling, maar als je kampioen wordt dan mag je voorronde spelen voor de NK veldhandbal, dit geldt alleen voor de A en B-jeugd. Vorig seizoen zijn de naast de B-jongens in de zaal ook de A-jongens 1e geworden in Nederland. Om kampioen te worden moet je veel trainen. De jongens jeugd van Volendam trainen soms 6 keer in de week. Echt heel knap. De andere leeftijdscategorieën worden gewoon kampioen.

In de zaalcompetitie heb je bij de senioren de volgende indeling qua niveau:
 •  eredivisie
 •  eerste divisie
 •  tweede divisie (spelen de heren 1 van mijn club in)
 •  derde divisie (spelen de dames 1 van mijn club in)
 •  eerste klasse
 •  tweede klasse
 •  derde klasse
 •  vierde klasse
De puntentelling is als volgt: bij winst 2 punten, bij verlies 0 punten en bij een gelijkspel (wat bijna nooit voorkomt) 1 punt. Je speelt 2x tegen elkaar, uit en thuis.

Speeltijden:

 1. Mini’s: 2x 10 of 2x 15 minuten met een rust van 10 minuten.
 2. C en D-jeugd: 2x 20 minuten met een rust van 10 minuten.
 3. B-jeugd: 2x 25 minuten met een rust van 10 minuten.
 4. A-jeugd en senioren: 2x 30 minuten met een rust van 10 minuten.
 5. Als in een wedstrijd verlengd moet worden is de verlenging 2x 5 minuten zonder rust. Is er nu nog geen beslissing, dan: 5 minuten rust en nog een keer 2x 5 minuten verlengen. Als hier geen beslissing in valt komt het tot strafworpen (ieder team 5)

De spelregels en de gevolgen als je het fout zou doen 

 1. Je mag niet meer dan drie passen met de bal lopen, vrije bal tegen.
 2. Je mag de bal niet langer dan drie seconden in de hand houden, vrije bal tegen.
 3. Een doorgebroken speler neerhalen mag natuurlijk ook niet, rood en een strafworp (=penalty) tegen.
 4. Commentaar op de scheidsrechter, eerst een waarschuwing (geel), dan twee minuten en dan zelfs rood.
 5. Expres iemand schoppen of slaan, definitieve uitsluiting.
 6. Je mag niet in of op de cirkel (=doelgebied) staan, vrije bal tegen en als je gescoord had is die afgekeurd.
 7. 3x geel is rood en 3x twee minuten is ook rood.

Het veld

Het veld is een rechthoek van 40 meter lang en 20 meter breed. Op het veld zijn lijnen. Je hebt zijlijnen (2), achterlijnen (2) en doellijnen (2). Verder is er een halve cirkel rond het doel, dit is het doelgebied. Dit gebied ligt 6 meter van het doel vandaan. Drie meter voor het doel gebied is een stippellijn in de vorm van een halve cirkel, deze lijn ligt dus 9 meter voor het doel. Er is ook een 7 – meterlijn, deze is recht voor het doel. De strafworpen worden vanaf hier genomen. In het doelgebied is nog een klein streepje vier meter van het doel, tot hier mogen de keepers uitkomen met een strafworp.

Er zijn wissellijnen die op 4,5 meter van de middenlijn liggen.
 
Het doel moet gemeten aan de binnenkant van de palen 2 meter hoog en 3 meter breed zijn (behalve bij minihandbal waar de hoogte 1,60 meter is en de breedte 3 meter.

In de eredivisie wordt bij NOS TV - Studio Sport wedstrijden een speciale blauwe handbalvloer neergelegd. Met alleen handballijnen. Dat is mooier voor de camera's. HV KRAS/Volendam heren komen vaak op TV omdat ze in de afgelopen veel prijzen hebben gewonnen.

Het NHV

NHV betekent Nederlands Handbal Verbond en het kantoor staat in Oosterbeek. Er zijn ongeveer 480 verenigingen bij aangesloten die samen ruim 60.000 leden hebben. Je kunt daar werken als bureaumedewerker of trainer of coach. Het NHV is de baas van de afdelingen. HV KRAS/Volendam speelt in de Midden Nederland afdeling. Naast onze afdeling heb je nog andere afdelingen: Noord, Noord- Holland-Noord, Den Haag, Rotterdam, Oost en Limburg.

Op het kantoor van het NHV regelen ze o.a. de medialles, competities, strafzaken en maken ze reclame voor de handbalsport. De ‘Meiden met een missie’ heel bekent geworden toen de nationale dames nog goed speelden. Er wordt veel gedaan voor het handbal door het NHV: ze proberen sponsoren binnen te halen zodat de nationale ploegen meer kunnen trainen en spelen, de talenten meer kunnen trainen en ze proberen handbal wat vaker op TV te krijgen.

Waar speel ik?

Ik speel bij HV KRAS/Volendam. De club is opgericht in 1961. Het is er heel gezellig. We doen naast handbal ook veel leuke andere dingetjes zoals toernooien en evenementen. Wij hebben 400 leden. We hebben sindskort een nieuwe sporthal de Opperdam. Het is heel groot met twee velden. Onze heren zijn heel goed. Ze hebben al 3 keer het landskampioenschap gewonnen. Als ze winnen komen duizenden mensen naar de dijk om mee te vieren als ze winnen. 
Verder kan je ook bij de Afdeling Midden Holland spelen. Met dit team spelen worden veel oefenwedstrijden en 1 toernooi per seizoen gespeeld. Dat toernooi is altijd tijdens Pasen. We spelen o.a. tegen Duitsers, Noren en natuurlijk tegen Nederlanders. Ook spelen we ieder jaar een NK voor afdelingselecties. Dit zijn 2 poules van 4 ploegen en dan speel je dus 3 wedstrijden. Als je eerste in een poule eindigd dan zit je in de finale. De trainer van Midden Nederland kan zien of je talent hebt. Hij of zij kan je opgeven voor Oranje, bijvoorbeeld "de talents". Je kunt alleen maar bij Oranje  komen als je daar mee doet. 

Mijn favorieten sport in de hele wereld is handbal. Als je wil kan ik regelen dat je een keertje gratis mee kan doen. Ik vraag het wel aan mijn coach of trainer, die vind het vast wel goed.

Bronnen:

van het internet heb ik veel informatie: www.nhv.nl en www.handbalvolendam.nl en omdat ik zelf handbal weet ik er natuurlijk veel van af.